Monica Ramirez/ “Alina Marinescu” redivivus

Intre noi și Arcul de Triumf fie vorba (ca sa citez un om apropiat) sunt rari autorii care reușesc să stârnească vâlvă cu reeditări. Există în literatura contemporană nume de autori și de cărți care vând din momentul în care apar pe copertă. Asimov, Chandler, Agatha Christie, Dan Brown de pe la ei; Cărtărescu, Boia,Chirovici, George Arion de pe la noi  – sunt câțiva.

În curând vom putea să mai adăugăm un nume pe listă: Monica Ramirez. Las la o parte prietenia mea cu ea și încerc să mă uit atent la realitate. Ne place sau nu, deși e româncă Monica e un autor american. A debutat și publicat în SUA, scrie în engleză iar cărțile ei se raportează la universul de peste ocean. Ce să-i faci? 14 ani și o familie întemeiată acolo creează legături care nu aveau cum să nu se oglindească în scrisul ei.

Că odată traduse, cărțile ei au atras atenția, nu a surprins pe nimeni. Ceea ce surprinde (și o spun cu un amestec de invidie prietenească și admirație profesională) este modul în care se vând titlurile reeditate. Am văzut cu ochii mei acum vreo trei ani la Gaudeamus, ce priză a avut noua ediție a “Traficantului de umbre”. Iar dacă existați pe Facebook, este imposibil să nu fi ajuns la voi vreo postare sau o recenzie la una din cărțile seriei “Alina Marinescu”. Pentru cine nu știe totuși, Alina asta este o fată căreia i se încurcă rău ploile și sfârșește recrutată de serviciile secrete. Întâi de pe la noi și apoi, pentru încă cinci cărți (căci în total sunt șase), de pe la alții. Seria a beneficiat de două ediții la Tritonic. Iar acum se mută cu arme și bagaje la Librex, unde autoarea și lucrează zilele astea, în calitate de director editorial (asta ca să știm pe cine bodogănim dacă avem vreo problemă cu un titlu de la ei – glumesc, desigur!). Dacă sunteți curioși să luați contact cu fenomenul ( și eu în locul vostru aș fi!) ne vedem joi 23 martie, pe la 18.30,  la Gilda Music Lounge, pe Lipscani unde seria este relansată în haine noi, ca să zic așa. Chiar de ziua amicului cu Arcul de Triumf din debutul textului. Că așa îmi aglomerează mie astrele programul din când în când…

16700253_10154366757857666_6414221337691181788_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s