Alte chestii citite…

Teodora Matei – Afaceri de familie

Da, știu. Suntem colege de editură și prietene, deci aș putea fi subiectivă. Da, sunt. De aia o și recomand. Că-mi place și omul și scriitorul.

Teodora este genul de persoană care nu se dezvăluie în fața oricui. Aparent este un om normal, nevastă, mamă, angajat resposabil.Dar la un pahar de vorbă între prieteni descoperi o fată cu o experiență de viață bogată și nu întotdeauna roz, un simț al umorului ascuțit, un mood de a gândi analitic și profund.

Așa sunt și cărțile din seria comisarului ușor infidel Anton Iordan (cunoscătorii știu!). Ceea ce începe cu o crimă banală de cartier, capătă complicații și aspecte nebănuite. Fire realistă, Teodora nu scapă hățurile. Toate coincidențele și întorsăturile rămân în sfera plauzibilului.

Cel de-al treilea volum al seriei, Aspecte de familie, este, în umila mea opinie, cel mai bun de până acum. Iordan și mai tânărul și metrosexualul său partener, Matache sunt chemați să ancheteze o posibilă tentativă de jaf. Un puști încearcă să-i fure portofelul unui bătrân undeva în jurul Gării de Nord din București. Nu reușește, dar victima suferă un accident vascular. Ciudățenia apare când asupra sa sunt găsite două rânduri de acte simbolizând două identități, vieți și familii diferite, una în capitală, cealaltă în Ploiești.

Despre poveste atât vă zic. Singurul spoiler pe care-l dau este că cei care v-ați delectat de-a lungul vremii cu scrierile lui Bogdan Hrib și ale mele, veți avea niște surprize plăcute. Mulțumim, Teo!

Craig Russel – Vulturul însângerat

Eu am citit versiunea în spaniolă (căci, deh, geografia…), dar a apărut și în România. A fost genul de carte cumpărată la inspirație. Am citit coperta patru, am răsfoit-o și mi s-a părut interesantă.

Și chiar este. Un autor scoțian scrie o serie de romane având ca personaj principal un polițist german cu origini scoțiene. Acesta este primul. Acțiunea se petrece în Hamburg. Fiind fost polițist și el (printre altele) Craig este foarte atent la detaliile criminalistice. Warning – crimele sunt din cale afară de violente. Ele sunt conectate cu niște vechi ritualuri vikinge. Avem, dacă vreți, de-a face cu un Codul lui Da Vinci dar cu mitologie pre-creștină și cu implicații istorico-politice.

Mi s-a părut o tușe cool folosirea gradelor din poliție și a funcțiilor statale în limba germană. În condițiile în care eu am citit cartea în spaniolă, ea fiind scrisă de un britanic, a fost un mix interesant. Dacă mă mai întâlnesc cu scrierile lui, voi mai citi.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s