Cu Halloween sau fără?

După momentul Decembrie 1989, românii erau însetați de lume. Să vadă, să cunoască, să comunice. Desigur, nu toți. Sloganul “nu ne vindem țara” s-a transferat repede din arena dezbaterilor economice și politice, în cea a importurilor culturale. De bunurile de consum nu s-a atins mai nimeni multă vreme.

Victime sigure ale campaniilor pro și contra au fost, din debut, două sărbători așa zis americane: Valentine’s Day și Halloween. Primeia tradițíonaliștii i-au replicat cu Dragobetele. Amuzant este că până la apariția inimioarelor de Sfântul Valentin, foarte puțini dintre românii din mediul urban aveau habar de legenda flăcăului din spațiul carpato-danubiano-pontic care vrăjea partea femeiască ajutat de muzică. Și tare mi-e mie că, dacă-i iei la bani mărunți, cei mai mulți dintre ei nici acum n-ar ști să ți-o spună.

Cât despre Halloween, păi când au văzut ai noștrii costume, dovleci decupați, lumânări și party-uri cu teme vrăjitorești, s-au făcut foc și pară pe tradițiile păgâne luate de la americani. Flashnews: sărbătoarea asta nu e nici americană, nici păgână. Originea ei este celtică, peste care creștinismul a suprapus Sărbătoarea Tuturor Sfințiilor. De aici și numele – All Hallows´ Even (engl. to hallow = a sfinți). Abia în secolul XIX a ajuns în America, prin intermediul emigranților irlandezi. Transformarea dovlecilor în Jack lanterns își are originea în obiceiul ca, în această zi, să se sculpteze felinare pentru a lumina calea sufletelor din purgatoriu. Inițial s-au folosit napii, pentru că pe vremea aia nu existau dovleci în Irlanda. Desigur, în timp sărbătoarea a suferit modificări. Copii costumați au început să bată pe la uși spunând celebrul trick or treat. Mesajul nu are nimic sinistru în el: dai o bpmboană sau ți se face o farsă. Mai mult decât atât, prin anii 50 UNICEF-ul s-a folosit de această tradiție pentru a aduna, prin intemediul copiilor, donații pentru diverse cauze.

sursa: Facebook

Acum că am lămurit-o pe asta cu sărbătoarea păgână, vă atrag atenția asupra faptului că în mai toate țările creștine, la sfârșit de octombrie – început de noiembrie există o zi dedicată moților. Inclusiv la noi (Moșii de toamnă).

sursa: Facebook

Sigur, Halloweenul nu este o sărbătoare românească. Mai mult decât atât, dat fiind caracterul ei hiper-comercial din zilele noastre, seamănă doar în linii foarte mari cu cea tradițională. Pe de altă parte, însă, n-ar fi rău să ne amintim că, de exemplu, pomul de Crăciun este o tradiție relativ proaspătă în țara noastră. Decorarea casei cu această ocazie este un obicei adus de primul rege al României. La fel și povestea cu Moș Crăciun și cadourile. Căci dacă le-am spune copiilor care este legenda românească legată de Moș Crăciun ar avea coșmaruri luni întregi. Sincer, nu vreau să vă spun despre ce e vorba, că mi se ridică părul pe ceafă numai când mă gândesc, dar dacă sunteți curioși, iată:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Mo%C8%99_Cr%C4%83ciun

Personal nu mă simt prea legată nici de ziua sfântului Valentin cel iubăreț, nici de Halloween. Dacă prima mă ține la distanță tocmai prin invazia de inimiare și chestii roz, cea de a doua mă amuză prin elementele gotice pe care le are. Iar când predai engleză unor copii de 4 și 5 ani, e un prilej excelent pentru activități amuzante care le îmbogățesc vocabularul cu noi cuvnite: pumkin, spider, witch, etc. În plus, nu văd nimic rău în a te bucura de un bal mascat.

Unde mai pui că e sursă de inspirație pentru istorii crime și horror, unele dintre ele chiar bune. Și a unor meme-uri funny pe Facebook.

În fond și la urma urmei nu te obligă nimeni să serbezi ceva, orice, dacă nu vrei. Iar dacă nu ai chef să dai bani pe bomboane ca să le dai copiilor, n-o face. Dar înainte de a-ți afișa indignarea în spațiul public, poate că n-ar fi o idee rea să te informezi un pic. Zic și eu…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s